woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse gaat zich niet melden bij de gevangenis Santo Boma in Wanica. Dat zegt de echtgenote van Bouterse. Volgens haar is hij dat ook niet van plan en ze zegt niet te weten waar haar man is. 

Het Surinaamse Openbaar Ministerie had Bouterse en de vier medeveroordeelden opgeroepen om zich om 09.00 uur bij de gevangenis te melden. De advocaat van de oud-president, Irvin Kanhai, hield al die tijd vol dat Bouterse zich aan de uitspraak van de rechter zou houden. Toch blijkt vrijdag dat Bouterse daar geen gehoor aan heeft gegeven. De andere veroordeelden hebben zich wel bij de gevangenis gemeld. 

Het OM kan nog geen uitspraak doen of Bouterse zich daadwerkelijk gaat melden. Wanneer de ex-legerleider dit niet doet, zal hij waarschijnlijk worden opgehaald door een arrestatieteam. Verwacht wordt dat de arrestatie niet zonder slag of stoot zal gaan: de politieke partij van Bouterse, de grootste oppositiepartij NDP, had sympathisanten opgeroepen zich te melden bij de woning van de oud-president. Vrijdagochtend stonden er inderdaad NDP-leden bij het huis.

De Surinaamse autoriteiten hebben veiligheidsmaatregelen genomen, omdat er gevreesd wordt voor ongeregeldheden.