woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Ex-president en voormalig legerleider Desi Bouterse (78) dient geen gratieverzoek in bij de Surinaamse president Chan Santokhi. Dat zegt zijn advocaat Irvin Kanhai in een interview met de Suriname Herald.

Kanhai vroeg het Openbaar Ministerie om de uitvoering van het vonnis uit te stellen in afwachting van een gratieverzoek. Na ‘dagelijks overleg’ met zijn cliënt heeft Kanhai besloten om het verzoek niet in te dienen. 

Om gratie te kunnen aanvragen, zou Bouterse eerst schuld moeten bekennen en spijt moeten betuigen. Ook de medeveroordeelden, de ex-militairen Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel en Ernst Geffery zouden schuld moeten bekennen en spijt moeten betuigen. Kanhai is daar sterk op tegen. Bovendien verwacht hij niet dat een gratieverzoek  ingewilligd zou worden.

Zodra het Openbaar Ministerie contact opneemt, geeft de raadsman aan wanneer Bouterse kan beginnen met het uitzitten van hun straf. Echter is niet duidelijk waar Bouterse op dit moment is. Kanhai heeft geprobeerd contact op te nemen met de oud-president maar tot op heden zonder succes.

Bouterse werd 20 december in hoger beroep definitief veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden. Hij kreeg twintig jaar cel opgelegd. De medeverdachten kregen een gevangenisstraf van vijftien jaar.