woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De rechtbank in Suriname heeft oud-president en oud-legerleider Desi Bouterse woensdagochtend in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor de Decembermoorden in 1982. Bouterse was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak.

Het Hof van Justitie zegt dat er genoeg bewijs is dat Bouterse in de nacht van 7 op 8 december in 1982 in Fort Zeelandia aanwezig was. De militaire leiding heeft toen tegenstanders van de militaire dictatuur gemarteld, verminkt en uiteindelijk geëxecuteerd.

Alle tegenargumenten die de advocaat van Bouterse in bracht, zijn door de rechter verworpen. Rechter Dinesh Sewrattan noemde de beweringen van Bouterse dat de slachtoffers van plan waren een tegencoup te plegen ’niet aannemelijk’ en ’een lege bewering’. 

Vier jaar geleden werd Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol bij de moorden, waartegen hij in hoger beroep ging. Daartegen ging hij in beroep. De zaak mocht hij in vrijheid afwachten. Het Openbaar Ministerie heeft het Hof gevraagd om bij veroordeling de oud-president meteen gevangen te nemen, dat is verworpen.

Als president heeft Bouterse het proces herhaaldelijk gesaboteerd en rechters geïntimideerd. De zaak heeft in totaal zestien jaar geduurd. 

Beeld: Reuters