zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

In het Matawai gebied in Brokopondo in Suriname is maandagmiddag een illegale goudmijn ingestort. Het incident deed zich rond 15.30 uur voor. Dat melden meerdere Surinaamse en Nederlandse media. 

Surinaamse media spreken van 18 tot 21 doden, maar de aantallen zijn nog niet bevestigd. De schacht van de mijn zou zijn ingestort en meerdere mensen die naar goud aan het zoeken waren, raakten daarbij bedolven. “De eerste prioriteit is kijken of er overlevenden zijn en tegelijkertijd starten met een bergingsoperatie”, aldus de president van Suriname, Chan Santokhi.

Het instorten van de mijn gebeurde in een gebied waar eerder een goudader is ontdekt, waar sindsdien grote groepen mensen op afkomen. Het is er al langer onrustig en goudmaatschappij Zijin heeft onlangs nog om veiligheidsmaatregelen gevraagd. Het leger en politie hebben volgens Surinaamse media opgezette kampen van illegale goudzoekers vernietigd en de mensen opgedragen de plek te verlaten.

Het leger, de politie en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing zijn ingeschakeld om hulp te verlenen.