woensdag 31 mei 2023 10:55
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
5 mei 2022

Versterking van de eigen controleorganen, zoals de Raad van Advies, is beter dan het opgelegd instellen van een controlerend instituut als COHO. Dat stelde Statenvoorzitter Charetti America-Francisca tijdens haar openingstoespraak bij het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). 

Twee keer per jaar komen delegaties van de Staten Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de Eerste en Tweede Kamer bijeen tijdens het Ipko. Het overleg in Sint Maarten is woensdag van start gegaan en duurt tot vrijdag 6 mei. Op de agenda staan besprekingen over de rijkswet COHO, de stand van zaken rondom de uitvoering van de landspakketten en betere en duurzame relaties binnen het Koninkrijk.

Volgens de Statenvoorzitter doet COHO pijn. “We leveren in op onze autonomie in ruil voor hulp”, aldus America-Francisca. “Ik snap het wantrouwen en de noodzaak van controle, maar laten we het op een waardige manier doen, laten we het anders doen.”

America-Francisca pleit voor controle en hervorming samen met versterking van van al bestaande controleorganen op Curaçao, zoals de Algemene Rekenkamer, de Electorale Raad en de Raad van Advies. Volgens haar zijn er geen extra externe organen nodig.

“COHO duwt de eilanden in een slachtofferrol. Het koninkrijk wordt alleen maar beter als elk land op eigen kracht kan steunen”, stelt de Statenvoorzitter. “COHO zorgt nu al voor verdeeldheid, terwijl we juist één moeten zijn om vooruit te komen.”

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram