Door: NU.cw
16 april 2022

In het Curaçao Medical Center (CMC) is afgelopen woensdag een draadloze pacemakerimplantaat gezet. Het is voor het eerst dat zo’n ingreep op Curaçao is uitgevoerd.

De draadloze pacemaker van het merk Micra is de kleinste pacemaker ter wereld. Het apparaatje is 93 procent kleiner dan traditionele pacemakers. Pacemakers worden geïmplanteerd bij patienten met een te traag hartritme.

In dit geval gebruikten de artsen een pacemaker zonder leads, die volledig in het hart wordt ingebracht. “Deze relatief nieuwe techniek voorkomt littekens in de bovenborst en draadproblemen in vergelijking met de traditionele pacemaker”, aldus het CMC in een persbericht. “Bovendien zorgt het ontwerp van de draadloze pacemaker ervoor dat patienten na de implantatie minder medische complicaties en minder beperkingen hebben.”

De geschatte gemiddelde levensduur van de Micra Pacemaker ligt tussen de acht en dertien jaar. Het apparaatje zal op termijn vervangen moeten worden voor een nieuwe. “Door de unieke eigenschappen van deze draadloze pacemaker is dit type apparaat met name geschikt voor patiënten met een verhoogd risico op infecties, zoals dialysepatiënten of patiënten bij wie al eerder een pacemaker is verwijderd vanwege een geïnfecteerd systeem”, stelt het ziekenhuis. 

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram