Door: NU.cw
7 april 2022

Er bevinden zich geen vliegtuigen of schepen op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba die gelinkt kunnen worden aan personen en entiteiten op de Russische sanctielijst. Dat blijkt volgens minister Wokpe Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken uit informatie waar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over beschikt.

Het luchtruim van de BES-eilanden is per 27 februari gesloten voor Russische luchtvaartuigen. Begin maart hebben ook Curaçao, Aruba en Sint Maarten een vliegverbod ingesteld en het luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen. “Wat betreft de CAS-eilanden hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Buitenlandse Zaken geen juridische bevoegdheden”, stelt Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. “Daarom is er enkel contact geweest met diverse stakeholders.”

Curaçao en Sint Maarten beschikken over een luchtvaartuigenregister van zo’n 25 vliegtuigen. Deze worden voornamelijk gebruikt voor vliegverkeer tussen de Caribische delen van het Koninkrijk. De vliegtuigen die in het register staan van Curaçao en Sint Maarten hebben geen Russische eigenaar of houder. Het Arubaanse ministerie van Transport heeft naar negen vliegtuigen gekeken in het register waar mogelijk verband is met Rusland. Geen van de vliegtuigen bevindt zich op Aruba.

Naast de luchtvaartuigen is er ook gekeken naar de scheepvaart. Op dit moment verblijven er geen schepen van personen op de sanctielijst in de havens en wateren van de BES-eilanden. De CAS-eilanden zijn zelf verantwoordelijk voor de naleving van de sancties. Er wordt wel proactief informatie uitgewisseld, waaruit blijkt dat er ook geen schepen in de wateren van Aruba, Curaçao of Sint Maarten verblijven.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram