dinsdag 30 mei 2023 19:08
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
6 april 2022

De Nederlandse Europarlementariër met Curaçaose roots, Samira Rafaela, heeft gisteren toestemming gekregen van het Europees parlement om te starten met de onderhandelingen over nieuwe regels om de loonkloof te dichten.

Gisteren bepaalde het Europees parlement de positie voor de onderhandelingen met de lidstaten over wetgeving die moet zorgen dat vrouwen en mannen hetzelfde verdienen bij gelijk werk.

De parlementscommissies Vrouwenrechten en Werkgelegenheid eisten, in het ontwerpmandaat aangenomen op 17 maart, dat EU-bedrijven met minimaal 50 medewerkers verplicht worden om informatie te delen waardoor werknemers hun salarissen kunnen vergelijken. Op deze wijze kan er een bestaande loonkloof tussen vrouw en man aangetoond worden binnen de organisatie. De Europarlementariërs willen ook dat er genderactieplannen worden aangenomen bij bedrijven die een loonverschil van ten minste 2,5 procent hebben. Daarnaast wordt er een verbod op geheimhouding van lonen voorgesteld.

Nu de onderhandelingspositie is aangenomen kan het onderhandelingsteam, met de D66- Europarlementariër, direct beginnen met de gesprekken met de Europese Raad. Volgens Rafaela mogen de Europese lidstaten geen tijd verspillen. "Vrouwen verdienen het om beter behandeld en betaald te worden."

Het principe van gelijke beloning is vastgelegd in artikel 157 VWEU. Desalniettemin bestaat er een loonkloof tussen vrouw en man in de EU van ongeveer 14 procent. Er zijn significante verschillen tussen de lidstaten. De loonkloof is in de afgelopen tien jaar maar minimaal afgenomen.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram