dinsdag 12 september 2023 09:12
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 juli 2021

Het Nederlandse kabinet stelt 14,1 miljoen euro extra beschikbaar voor het voedselhulpprogramma op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Met dit geld kan het programma uitgevoerd worden tot 30 september 2021.

Hoewel het toerisme op de eilanden weer op gang lijkt te komen is de behoefte aan voedselhulp nog altijd aanwezig, schrijft staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds de start van het programma in mei 2020 heeft het Nederlandse kabinet in totaal 85,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor voedselhulp.

In september beslist het kabinet of voortzetting van het programma na 1 oktober 2021 nodig is en op welke manier de landen in dat geval ondersteund kunnen worden.

 “Met het herstel van het toerisme en het aantrekken van de economie in zicht verwacht ik dat het aantal mensen dat een beroep doet op voedselhulp afneemt. Tegelijkertijd werken wij samen met de landen aan het duurzaam versterken van de economie, met aandacht voor sociale zekerheid en een sociaal vangnet, zodat programma’s als deze in de toekomst niet meer nodig hoeven zijn”, aldus Knops.

Volgens afspraken nam het ministerie van SOAW per 1 mei het voedselhulpprogramma over van het Rode Kruis. Omdat de voorbereidingen hiervoor langer duurden dan verwacht, heeft het Rode Kruis ook in mei nog de hulp geleverd. Begin juni is SOAW van start gegaan. Voor het programma ontvangt Curaçao een subsidie van Nederland van 2,4 miljoen euro voor de periode tot 1 augustus 2021.

Nederland zal tot 1 augustus 2021 zorg blijven dragen voor de voedselhulp voor ongedocumenteerden op Curaçao. Na 1 augustus neemt SOAW ook deze verantwoordelijkheid over. The International Organization for Migration (IOM) voert dit programma nu in opdracht van Nederland uit. Hiervoor ontvangt IOM 3 miljoen euro.

Ook deze groep heeft het Rode Kruis in mei nog van voedselhulp voorzien. De overname van het programma door IOM duurde langer dan verwacht, waardoor er een korte onderbreking in de voedselhulpuitgifte ontstond. De registratie en uitgifte is inmiddels van start gegaan.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram