zondag 24 september 2023 12:19
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 juli 2021

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verhoogt de elektriciteitstarieven in Caribisch Nederland. De nieuwe tarieven gelden vanaf vandaag. In 2020 zijn de brandstofprijzen sterk gedaald, in 2021 stijgen de brandstofprijzen echter weer, aldus ACM.

Voor Bonaire stijgt het gebruikstarief met bijna 4 dollarcent van 0,2554 USD/kWh naar 0,2948 USD/kWh. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden op Bonaire betekent dit een stijging van 10 dollar per maand.

Voor Sint Eustatius stijgt het tarief met bijna 5 dollarcent van 0,2736 USD/kWh naar 0,3224 USD/kWh. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden op Sint Eustatius betekent dit een stijging van ongeveer 12 dollar per maand.

Op Saba stijgt het tarief van 0,2851 USD/kWh naar 0,3692 USD/kWh, een stijging van meer dan 6 dollarcent. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden op Saba betekent dit een stijging van zeker 21 dollar per maand.

Deze stijging wordt volgens ACM naast de stijging door de brandstofprijzen ook voor een deel veroorzaakt door een nacalculatie die te maken heeft met de ingebruikname van het zonnepark. Achteraf blijkt dat Saba Electric Company (SEC) te weinig inkomsten heeft behaald ten opzichte van de kosten die ze destijds moesten maken.

"Deze éénmalige nacalculatie betreft ongeveer een derde van de verhoging van het maximale gebruikstarieftarief en is nu volledig afgehandeld", aldus ACM.

De ACM stelt maximumtarieven vast voor de productie en distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland. De distributeurs stellen op basis van deze maximumtarieven de tarieven vast die ze daadwerkelijk in rekening brengen. Daarbij verwerken de nutsbedrijven ook eventuele subsidies op de elektriciteitstarieven. Zo worden vanwege corona de kosten van het netwerk in 2021 volledig gesubsidieerd en worden er geen netwerktarieven bij afnemers in rekening gebracht.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram