zondag 2 april 2023 05:34
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 juli 2021

De uitvoering van het Landspakket op Curaçao geeft volgens staatssecretaris Knops een wisselend beeld. Maar op veel dossiers is vertraging opgetreden, waaronder bij de aanpak van financiële problemen bij het CMC, de SVB-fondsen, het kansspelbeleid en de belastinghervorming.

Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties in de Uitvoeringsrapportage van Aruba, Curaçao en Sint Maarten over het tweede kwartaal.

Over het algemeen verloopt de samenwerking met Curaçao constructief, schrijft Knops. “Er was goed contact met het team dat namens demissionair minister-president Rhuggenaath de uitvoering van het Landspakket heeft gecoördineerd en gemonitord. De voortgang geeft desondanks een wisselend beeld. De uitslag van de verkiezingen op Curaçao in maart heeft een vertragend effect gehad op de voortgang van de uitvoering.”

Het nieuwe kabinet onder leiding van MFK-premier Pik Pisas had de gouverneur en premier Rhuggenaath in eerste instantie gevraagd ‘geen onomkeerbare stappen te nemen’. Hierdoor kond onder meer de tweede Uitvoeringsagenda niet op 1 april worden getekend, maar pas een aantal weken later. Ook de maatregelen om de Covid-19-uitbraak te beteugelen, waaronder een lockdown van 7 weken, hebben voor de nodige vertraging gezorgd.

Toch is er zo goed als mogelijk doorgewerkt aan de uitvoering van de tweede Uitvoeringsagenda, aldus Knops. Voorbeelden van dossiers die redelijk goed op schema liggen zijn het nieuwe grond- en vastgoedbeleid, huisvestingsbeleid, maatregelen in de financiële sector en de rechtsstaat.

Waar wel onvoldoende voortgang wordt geboekt is de hervorming van het kansspelbeleid, ‘waardoor Curaçao kwetsbaar is voor malafide online gokpraktijken en het potentieel veel inkomsten misloopt’;  En ook is er nog geen oplossing voor het probleem van de betaalbaarheid van de SVB-fondsen en de problemen met de financiering van het CMC.

Hetzelfde geldt voor de aanpak van het thema belastingen. Knops: “Hier zal de komende maanden extra inspanning op gezet moeten worden. Een goed georganiseerde, onafhankelijk gepositioneerde belastingdienst en een weloverwogen fiscaal stelsel, dat ervoor zorgt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, is immers onmisbaar om de landskas weer op orde te brengen.”

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram