woensdag 29 mei 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Nederland stuurt komende week 160.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname. Ze komen op een goed moment, zegt Rakesh Sukul van het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. Op dit moment zijn er volgens hem nog maar rond de 30.000 doses beschikbaar in het land.

“We zijn blij met de komst van deze vaccins. Als we doorgaan zoals de afgelopen tijd, met gemiddeld tussen de vijf- tot zesduizend prikken per dag, kunnen we de nieuwe vaccins uit Nederland deze maand al gebruiken”, aldus Sukul.

De zending is onderdeel van een eerder door Nederland toegezegde donatie van tussen de 500.000 en 750.000 doses. Behalve deze levering heeft Nederland eerder ook al 90.000 vaccins, zuurstofcontainers, beademingsmachines, persoonlijke beschermingsmiddelen en een medisch team naar Suriname gestuurd. De regering heeft hiervoor een aanvullend budget van 2 miljoen euro vrijgemaakt.

Het medisch team van rond de dertig personen is sinds 5 juni actief in Suriname. Dit team, met wisselende samenstelling, zal zeker tot augustus hulp blijven verlenen, aldus het ministerie.