vrijdag 29 september 2023 15:06
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
18 juni 2021

Surinamers krijgen na 2,5 week strenge lockdown vanaf morgen weer wat meer ademruimte. Er zal nog wel een avondklok gelden van 18.00 tot 06.00 uur en ook zondag blijft een lockdowndag, maar de rest van de week zullen er overdag geen beperkingen meer zijn.

Hoewel het aantal besmettingen nog hoog is met 283 nieuwe gevallen afgelopen woensdag, heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid toch goede hoop dat de daling zich de komende weken zal doorzetten. Het zogenoemde reproductiegetal is al gedaald naar 0,9. Dit betekent dat de kans op het doorgeven van een besmetting minder groot is, zegt hij tegen het ANP.

Surinamers mochten voorheen alleen over straat op maandag, woensdag en vrijdag. De minister verwacht dat de drukte in winkels afneemt na het loslaten van het uitgaansverbod op dinsdag, donderdag en zaterdag. Daardoor moet ook de kans kleiner worden dat mensen elkaar daar besmetten. Er kwam de laatste dagen steeds meer kritiek op de strenge lockdown.

Nu de situatie verbetert en steeds meer mensen zich laten vaccineren, is de strenge lockdown ook minder noodzakelijk, stelt de minister. Hij vindt het ook belangrijk dat het bedrijfsleven meer kan verdienen. Het aantal gevaccineerden loopt inmiddels tegen de 130.000, dat is meer dan een kwart van het aantal mensen dat in aanmerking komt voor vaccinatie.

Komende week verwacht de minister een volgende lading vaccins. Die is betaald door de Nederlandse regering.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram