zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Doordat het vaccinatieproces op Suriname onlangs is aangepast, kan er sneller worden geprikt. Het tempo zit er nu goed in, zegt de directeur van het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid, Rakesh Sukul. “Het gaat anderhalf keer sneller dan de afgelopen maanden.”

Het idee voor een sneller vaccinatieproces kwam van de Nederlandse arts Marc Sprenger. Hij is door de Nederlandse regering als speciale coronagezant aangesteld. Volgens Sprenger is vaccinatie de beste manier om de coronapandemie in Suriname de kop in te drukken, zo zegt hij in gesprek met het ANP.

In het proces worden nu meer gericht vragen gesteld aan mensen die zich laten vaccineren, er wordt geen bloeddruk meer opgemeten en er is een wachttijd van maximaal een kwartier na de vaccinatie. Uit de prikresultaten van afgelopen week blijkt dat het tempo er nu inzit.

Toch is het aantal prikken per dag niet met dezelfde snelheid gestegen. Dat komt omdat de Surinamers inmiddels weten dat er geen schaarste aan vaccins zal zijn en ze dus minder haast hebben, aldus Sukul. Nederland heeft namelijk toegezegd binnenkort tussen de 500.000 en 750.000 vaccins naar Suriname te sturen.

Sprenger was vorige week in Suriname om te kijken welke hulp het land de komende tijd nog nodig heeft. Begin juni kwam er een groep van ruim twintig artsen, verpleegkundigen en technici naar Suriname. Inmiddels bestaat de groep uit ongeveer 35 mensen. “De bedoeling is dat er steeds ongeveer 35 mensen in Suriname zullen zijn om hun Surinaamse collega’s te ondersteunen. Zij zullen in er blijven tot het aantal ziekenhuisopnames genormaliseerd is’’, aldus Sprenger, die deze week minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge spreekt over verdere hulp aan het land.

Behalve personeel zal Nederland de komende tijd ook apparatuur en medicijnen naar Suriname sturen. Het gaat onder meer om zuurstofapparaten die patiënten thuis kunnen gebruiken. Wat betreft de medicijnen gaat het om dexamethason en bloedverdunners. Deze medicijnen zijn belangrijk voor patiënten die zuurstof krijgen en herstellende zijn.

Hoe lang Suriname de hulp van Nederland nog nodig heeft, is moeilijk te zeggen. Op dit moment komen er iedere dag nog meer dan tweehonderd positieve gevallen bij. Als de vaccinatiebereidheid groot blijft, kan het aantal besmettingen wel snel onder controle komen, aldus Sprenger.

Beeld: Reuters