Door: NU.cw
2 juni 2021

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakt zich zorgen over de vaccinatiebereidheid op Sint Maarten en Sint Eustatius. “Er zijn op beide eilanden veel inspanningen geleverd om de vaccinatiegraad te verhogen, maar dit heeft tot op heden niet de gewenste effecten.”

Dat schrijft De Jonge in zijn laatste Covid-19-update aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is de lage vaccinatiegraad een groot risico voor verspreiding van het virus op de twee eilanden. “Het streven is om voor het orkaanseizoen (1 juni, red.) klaar te zijn met alle vaccinatiecampagnes en dat gaat op Sint Maarten en Sint Eustatius niet lukken, dat is zorgelijk.”

Er worden diverse gesprekken gevoerd met publieke opinieleiders, zoals kerkelijk leiders, onder meer door de vaccinatiegezant voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Hierin wordt telkens het belang van de vaccinatiecampagne onderstreept, schrijft de Jonge.

Nederland kijkt samen met de eilanden naar manieren om de vaccinatiegraad verder te kunnen verhogen. “Bijvoorbeeld door het houden van workshops waarin best practices worden uitgewisseld. Verder worden de voordelen van het gevaccineerd zijn meer benadrukt richting de inwoners”, aldus de minister.

Hierbij speelt volgens hem het vaccinatiecertificaat een cruciale rol. “Er is intensief overleg tussen de eilanden en VWS om dit vaccinatiecertificaat zo snel mogelijk te realiseren.”

Op Curaçao, Aruba en Bonaire is rond de 70 procent van de volwassen bevolking minimaal één keer gevaccineerd. Op Saba is zelfs ruim 90 procent volledig gevaccineerd. Sint Maarten en Sint Eustatius blijven in vergelijking daarmee flink achter. Op Sint Maarten heeft 32 procent van de volwassenen een eerste prik gehad; op Sint Eustatius 45 procent.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram