maandag 11 september 2023 21:16
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Sanne van den Boomen
|
25 april 2023

Barber is een zwembad rijker. Het bad dat gemaakt is van een zeecontainer afkomstig uit China, moet dienen als nieuw lesbad voor kinderen van Kolegio San Hose en de Alablanca school.

"Met het nieuwe instructiebad kunnen de kinderen in Barber de eerste stapjes van het zwemmen leren zodat ze watervrij worden.", vertelt Youri Mom, projectontwikkelaar van de zwembadcontainer. Volgens hem zitten er alleen maar voordelen aan de container.

De scholieren krijgen nu zwemles in de zee bij Lagun. De komst van het nieuwe lesbad scheelt een reis van minstens twintig minuten heen en ook nog eens terug. De container staat op loopafstand van de scholen waardoor er geen reistijd is. In het zwembad kunnen ongeveer zes kinderen tegelijkertijd zwemmen en in een klas zitten vijftien tot twintig kinderen. Dat betekent met de reistijd die bespaard wordt, dat er twee clubjes kinderen zwemles kunnen krijgen van 45 minuten. 

De lessen in zee gingen eerder niet altijd door vanwege het weer. “Nu leren de kinderen gestructureerd zwemmen. In het nieuwe instructiebad krijgen ze les in kleine groepjes waardoor er hopelijk meer oog voor het individu is. Het belangrijkste is namelijk dat de kinderen zichzelf leren te redden in het water”, aldus Mom.

Door een balk boven het zwembad kan de docent de kinderen gemakkelijk in de gaten houden en met hen meelopen. Mom: “Wanneer er iets gebeurt, kan de docent meteen ingrijpen waardoor les op deze manier veiliger is dan in zee.”

Een bijkomend voordeel is dat het zwembad volledig duurzaam is. Een oude zwembadcontainer is opgeknapt, de filterpomp voor het water wordt aangestuurd door zonnepanelen en in de toekomst willen de initiatiefnemers het water vervangen voor regenwater. Door deze duurzame aspecten kost de container geen extra geld.

De realisatie van de container heeft door de trage levering een vertraging van anderhalf jaar opgelopen. Toen de container eenmaal op Curaçao was, is het project binnen een half jaar gerealiseerd. De Rotary Club, die zich met meerdere projecten op het eiland bezighoudt, is de hoofdsponsor van het instructiebad. 

Daarnaast is er in Nederland veel geld opgehaald en heeft Dynaf de zonnepanelen gesponsord. Van het geld dat niet is gebruikt voor de container, worden schaduwdoeken gekocht zodat de kinderen niet pal in de zon hoeven te zwemmen. 

“We merken dat er veel animo is voor de container. Bándabou Splash, kinderdagverblijven en zelfs een zorginstelling voor ouderen in Barber tonen interesse. Het is de bedoeling dat er iedere dag gebruik gemaakt gaat worden van het zwembad. Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou gaat de container onderhouden en de zwemlessen organiseren.

Donderdag was de officiële opening van het instructiebad. Vanaf 4 mei wordt er iedere donderdag en vrijdag dag zwemles gegeven. 

Beeld: Zwemmen voor ABC
-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram