vrijdag 31 maart 2023 04:31
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
25 november 2020

Volg ons liveblog met de Nederlandse vertaling van de Relato di Dia, het Verslag van de Dag. Premier Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth praten je bij over de laatste ontwikkelingen rondom Covid-19.

De Relato di Dia begint om 16.00 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid kunnen er spelfouten in deze Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

  • Het Verslag van de Dag wordt afgesloten, net als deze Liveblog. Dank voor je aandacht en graag tot een volgende Liveblog.
  • De vraag is nu wat we zelf willen. We moeten beter op elkaar letten en elkaar waarschuwen. Als we dat niet zelf doen dan zal de overheid ingrijpen. De beslissing voor een lockdown is in de handen van Rhuggenaath, maar uiteindelijk ligt het in onze handen. Alle neuzen moeten nu in dezelfde richting, aldus de premier.
  • Wereldwijd lopen de besmettingen op en worden maatregelen genomen. Het zit eraan te komen dat er zwaardere maatregelen genomen worden waaronder Plachi di Dia, een lockdown etc. Als we dat niet zelf doen dan kan de rest van de wereld ons in een lockdown zetten.
  • Het virus beïnvloedt ons sociale leven en de economie, We importeren het virus niet, maar de besmettingen vinden op het eiland plaats. Wij zelf verspreiden het virus. Thuis, op het werk, etc wordt het virus verspreid.
  • Twee weken geleden zijn er maatregelen genomen om een fijn eind van het jaar te krijgen. Of dat gebeurt, hangt van ons gedrag af. We nemen de maatregelen om mensenlevens te beschermen. Dat blijft ons doel. We moeten ons gedrag aanpassen. Hygiene, afstand en de ouderen moeten we beschermen!
  • Eugene Rhuggenaath zegt dat de cijfers van vandaag alarmerend zijn. We moeten naar de indicatoren kijken waaronder de impact op de zorg. Als we naar cijfers kijken dan kunnen we vergeten waar het eigenlijk om gaat. Rhuggenaath geeft een voorbeeld van een man in een wijk die aan Covid is gestorven, De cijfers moeten een gezicht krijgen.
  • Gerstenbluth waarschuwt: houd afstand en ga niet naar plekken met veel mensen. Er zijn momenteel veel mensen die besmet zijn, maar geen symptomen hebben.
  • De laatste weken zijn er veel mensen getest. Het grijze gedeelte in de grafiek is de positivity rate: het percentage dat positief is getest. We zitten nu boven 25 procent. We moeten veel testen en dit nog verder uitbreiden. Daarom worden de balken hoog. Er zijn nu meerdere drive throughs om te testen, dus niet alleen bij GGD. De grijze lijn moet omlaag. Maar we moeten naar onszelf kijken hoe we ons gedragen. De druk op de zorg zal oplopen.
  • Aan de hand van de grafiek geeft Gerstenbluth uitleg. Als het aantal besmettingen per dag hoog blijft, zullen we het virus moeten afremmen. Als het zo doorgaat, dan moeten er maatregelen genomen worden.
  • Izzy Gerstenblutg vertelt dat er 105 mensen positief getest zijn. Er zijn 553 mensen getest. 17 Mensen zijn hersteld en er liggen 10 mensen in het ziekenhuis. Momenteel zijn er 869 actieve besmettingen.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram