maandag 15 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

68 toeristen hebben in 2023 aangifte gedaan van overvallen op Curaçao. Dat blijkt uit cijfers die parlementariër Ramon Yung (MFK) openbaar heeft gemaakt. 

De meeste overvallen van vakantiegangers vonden plaats in toeristische gebieden zoals Bapor Kibra, Pietermaai en bij Bullenbaai. Ook in straten zoals de Penstraat, de Scharlooweg en Breedestraat Otrobanda vonden overvallen plaats. 

Uit de cijfers blijkt dat het aantal overvallen fluctueert. In 2017 telde het eiland 482 overvallen, een aantal dat in de daaropvolgende jaren afnam en vervolgens weer toenam. Naast toeristen deden ook 215 inwoners aangifte van beroving, wat het totaal op 283 aangiftes van overvallen brengt.

Yung benadrukt dat het belangrijk is om preventieve maatregelen te nemen en voor een gerichte aanpak te zorgen zodat de veiligheid van lokale inwoners én toeristen kan worden gewaarborgd.  “Het is van essentieel belang om te analyseren waar de concentraties van criminaliteit zich bevinden, zodat we effectiever kunnen optreden,” aldus de parlementariër. 

Tevens stipt Yung het belang van de economische groei aan, als middel om criminaliteit te verminderen. Echter stelt de politicus ook dat in tijden waarin het financieel minder gaat, de criminaliteit vaak toeneemt waardoor overvallen ook vaker kunnen plaatsvinden. 

De discussie over veiligheid voor toeristen speelt al langer. Zo zou er een gebrek zijn aan controle en veiligheid op bepaalde toeristische plekken. Yung zou graag meer samenwerking zien tussen stakeholders om dat te verbeteren.