woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De Surinaamse ex-president en oud-legerleider, Desi Bouterse, hoort 20 december of hij wordt veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden. Dat maakte het Surinaamse Openbaar Ministerie donderdagmiddag bekend.

Justitie maakt op 20 december ook het eindvonnis tegen de ex-militairen Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Geffery bekend. Tegen alle vijf mannen, die inmiddels op leeftijd zijn, is twintig jaar gevangenisstraf geëist. Ze blijven volhouden dat ze onschuldig zijn.

De decembermoorden gaan over journalisten, advocaten, hoogleraren, ondernemers, militairen en vakbondsleiders die in de nacht van 7 december 1982 van hun bed zijn gelicht en gemarteld zijn. Vijftien van deze zestien mannen zijn geëxecuteerd. Voor zijn conclusie gebruikt de procureur-generaal onder andere getuigenverhoren en het in 2004 verschenen verslag van forensisch onderzoek op de opgegraven lichamen. 

Bouterse stelde Nederland verantwoordelijk voor de dood van de vijftien mannen. Volgens hem dreigde er in december 1982 een invasie die voorkomen moest worden.

Beeld: ANP