vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Curaçao telt steeds meer HIV- en AIDS-patiënten. Dit blijkt uit de resultaten van een studie naar preventie van de ziekte door SPIRIT en Red Cross Blood Bank Foundation. PAR-Statenlid Ana-Maria Pauletta vindt dit reden genoeg om het onderwerp op de agenda te zetten van het volgende Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). 

Het exacte aantal HIV- en AIDS-besmettingen is niet bekend. Nu.cw schreef eerder dat dit mogelijk komt door de schaamte die mensen ervaren, bijvoorbeeld om naar een arts te gaan bij klachten. Pauletta zegt dat het belangrjk is om samen te werken om het aantal infecties terug te dringen. Ze hoopt bij het volgende IPKO hier met onder andere Nederland en de andere eilanden over te praten. 

Curaçao is niet het enige eiland dat kampt met het probleem van veel besmettingen. Aruba, Bonaire en Curaçao tellen in totaal ongeveer 1300 HIV- en AIDS-patiënten. In het onderzoek wordt vooral de noodzaak genoemd dat de eilanden jongeren laten weten dat de ziekte bestaat. Daarnaast kennen de eilanden ook nog wat uitdagingen, waarvan eentje het anoniem testen is, zo wordt in het onderzoek beschreven.