dinsdag 30 mei 2023 11:05
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
22 mei 2023

De archieven over de tot slaaf gemaakten en hun nazaten op de Nederlands Antilliaanse eilanden en Suriname zijn opgenomen in het Memory of the World Register, MoW-register, van UNESCO.

Volgens het Nationaal Archief in Den Haag bevat het MoW-register documentair erfgoed met een uitzonderlijke betekenis voor de wereld. De in het register opgenomen archieven bevatten slaven- en emancipatieregisters en documenten van de burgerlijke stand van vrijgelaten slaven uit de periode 1816 tot 1969. De Curaçaose Zíkinza collectie is ook opgenomen in het register dat 1410 audio-opnamen bevat van interviews uit de jaren 1950 en 1960.

De Nationale Archiefdiensten van Curaçao, Suriname en Nederland sloegen samen met het Nationaal Archeological Anthropological Memory Management en de overheid van Sint Maarten de handen ineen om de archieven aan UNESCO voor te dragen.

De opname van de archieven in het MoW-register sluit aan bij een periode waarin het Nederlands slavernijverleden in de belangstelling staat. In het herdenkingsjaar, dat in juli start, zal er in het hele Koninkrijk aandacht zijn voor verschillende aspecten van de slavernij en de doorwerking daarvan in het heden.

-- Advertentie --

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram