dinsdag 30 mei 2023 11:22
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
16 april 2023

De Curaçaose kunstenaar Herman van Bergen heeft de Innovator Award 2022 van het International Sculpture Center (ISC) gewonnen. Van Bergen won de prijs met zijn Kathedraal van Doornen. De ISC Innovator Award is ingesteld als erkenning van kunstenaars die nieuwe ideeën ontwikkelen en werken aan de verbetering of uitbreiding van de hedendaagse beeldhouwkunst.

Volgens de jury nodigt het werk van Van Bergen toeschouwers uit om de schoonheid te herkennen in wat gewoonlijk als lelijk wordt beschouwd. "Zijn sculpturen van doorns creëren een unieke sfeer in tientallen huizen, kantoren en openbare gebouwen en ze zijn vaak geselecteerd voor prestigieuze kunsttentoonstellingen in Curaçao, het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Europa", aldus het juryrapport.

De Kathedraal van Doornen is een verlicht labyrint ter grootte van een gebouw. Bezoekers worden uitgenodigd om door de gangen te lopen. In de muren zijn nissen aangebracht met hedendaagse kunstvoorwerpen van gastkunstenaars.

Het ISC is een door leden ondersteunde non-profit organisatie, opgericht in 1960 om de creatie en het begrip van beeldhouwkunst en haar bijdrage aan de samenleving te bevorderen. Leden zijn beeldhouwers, verzamelaars, opdrachtgevers, architecten, ontwikkelaars, journalisten, curatoren, historici, critici, onderwijzers, gieterijen, galeries en musea.

Aan de prijs is een geldbedrag van 1000 dollar verbonden. Daarnaast krijgt Van Bergen een jaar professioneel ISC-lidmaatschap, erkenning op sculpture.org en in Sculpture Magazine en een virtueel evenement om zijn project te presenteren aan de ISC Sculpture Community-uitgave van Sculpture.

Beeld: Herman van Bergen
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram