vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De winstbelasting van bedrijven in de E-zone moet naar vijftien procent. Dat zei minister van Financiën Javier Silvania (MFK) maandag tijdens een parlementsvergadering. Eerder werd de winstbelasting verhoogd van twee naar 22 procent.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar steeg de winstbelasting met twintig procent. Dit was geen verrassing, want bedrijven kregen een transitieperiode van twee jaar. 

Hoewel de meerderheid van de Statenleden liever de winstbelasting ziet dalen dan stijgen, is de vraag wat deze verlaging zal betekenen voor de Landsbegroting en wat dit voor gevolgen heeft bij de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

Ook denkt Silvania dat buitenlandse investeerders weg zullen blijven van de economische zone wanneer de belasting op winst zo hoog blijft. Door de verlaging naar vijftien procent wordt deze zogenaamde E-zone toegankelijk gemaakt voor buitenlandse bedrijven en het algemene publiek.

De bewindsman kreeg tijdens de vergadering meerdere vragen over zijn statement en gaf aan over een week antwoord te geven op de vragen.