dinsdag 31 januari 2023 02:48
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
25 november 2022

Het kabinet zal maandag 19 december excuses maken voor het slavernijverleden. Dat melden bronnen uit Den Haag aan NOS nieuws. Zeven leden van het kabinet zullen naar Suriname en het Caribisch gebied afreizen om daar een toespraak te houden namens de Staat der Nederlanden. Premier Rutte zal hetzelfde doen in Nederland.

Het kabinet liet vorige maand weten excuses te gaan maken voor het slavernijverleden. Na een reis van de Kamerdelegatie drong de Tweede Kamer aan om het excuses op kort termijn aan te bieden. De delegatie reisde af naar Suriname, Curaçao en Bonaire. Rutte bracht zelf een bezoek aan Suriname. De premier liet tijdens zijn bezoek weten dat 2023 in het teken komt te staan van de erkenning van het slavernijverleden omdat het dan 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft.

De zeven kabinetsleden die namens de Tweede Kamer spijt zullen betuigen zijn minister Weerwind (Suriname), staatssecretaris Van der Burg (Aruba), minister Van Gennip (Bonaire), staatssecretaris Van Huffelen (Curaçao), staatssecretaris Van Rij (Sint-Eustatius), staatssecretaris Van Ooijen (Saba) en minister Kuipers (Sint-Maarten).

De NOS meldt dat de excuses uitspreken niet betekent dat er direct financiële compensaties voor de nabestaanden van de totslaafgemaakte zullen volgen. Wel heeft het kabinet 200 miljoen euro uitgetrokken voor een bewustwordings fonds en 27 miljoen vrijgemaakt voor een slavernijmuseum.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram