woensdag 7 december 2022 11:38
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
3 november 2022

De kogel is door de kerk. Het kabinet heeft laten weten excuses te gaan maken voor de rol van Nederland tijdens de slavernijperiode. Daarnaast zal het kabinet 200 miljoen euro vrijmaken voor een bewustwordingsfonds over het Nederlandse slavernijverleden. Dat melden Haagse ingewijden tegen RTL Nieuws. Verder trekt de regering 27 miljoen euro uit voor een slavernijmuseum.

Het besluit van het kabinet zal pas halverwege december bekend worden gemaakt en is onderdeel van een reactie op een rapport van het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden, dat vorig jaar werd uitgebracht. Het college heeft premier Mark Rutte geadviseerd namens de regering excuses te maken voor het leed dat is aangedaan. Met de beslissing volgt het kabinet ook het geluid op van de Tweede Kamerfracties van D66,CDA,PvdA, SP, Groenlinks, Christenunie, Volt en BIJ 1.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) liet onlangs tegenover NU.cw weten dat excuses maken een gezamenlijke verantwoordelijkheid zou zijn, en dat de premier, staatssecretaris, de minister, andere leden van het kabinet en hijzelf hier eensgezind over waren.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot (CDA) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) zeiden tijdens hun bezoek aan het Caribisch gebied de gesprekken en geluiden van de bewoners op de eilanden mee te zullen nemen om hun standpunt in de discussie van de excuses kracht bij te zetten. Van Huffelen gaf aan met eigen ogen te hebben gezien welke rol het slavernijverleden nog altijd speelt op de eilanden en hoopte dat de volgende generaties hiermee niet hoeven te worstelen.

Dat de excuses oprecht moeten zijn blijkt volgens RTL Nieuws uit de veranderende houding van het kabinet tegenover dit onderwerp. Tijdens de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in juni zag het kabinet nog af van excuses maken, maar nadat premier Rutte een bezoek bracht aan Suriname heeft hij laten weten dat 2023 in het teken zal staan van de erkenning van het slavernijleed. Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.

De 200 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor een bewustwordingsfonds wordt onder meer gebruikt om voorlichtingen te geven over de rol die Nederland heeft gespeeld in het slavernijverleden. Om meer aandacht te vragen zullen er ook projecten worden opgezet en lespakketten aangeboden worden op scholen.  

Beeld: Werkgroep Caribische Letteren
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram