maandag 5 december 2022 19:52
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 november 2022

Premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) en minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) hebben in een gezamenlijk gesprek met bewindslieden van Aruba en St Maarten het gehad over klimaatverandering. Het thema was de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP 27) in verband met de klimaatverandering.

Naast Rob Jetten schoven bij het gesprek Silveria Jacobs van St Maarten, vice-premier Geoffrey Wever en minister voor Integriteit, Transport, Natuur en Ouderenzorg Ursell Arends (RIAZ) aan. Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen (VVD) was bij het gesprek aanwezig.

Jetten bood zijn verontschuldigen aan voor het niet eerder betrekken van de Caribische landen bij de klimaatconferentie. Hij zal dit een volgende keer wel doen. Hij wil zoveel mogelijk overleggen met de landen over het klimaat. Pisas heeft aangegeven dat Curaçao over te weinig weinig mensen beschikt om de verdragen te implementeren. Hij vindt dat een klein land in de Caribbean als Curaçao, over meer fondsen zou moet beschikken. Op die manier kunnen meer projecten worden verwezenlijkt om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. 

Tijdens het gesprek is afgesproken dat er tussen Curaçao en Nederland meer samenwerking zal plaatsvinden op concrete projecten met klimaat als onderwerp. Daarnaast zal Jetten in gesprek gaan met minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken om meer steun te geven om internationale verdragen toe te passen met betrekking tot klimaatverandering zoals bijvoorbeeld ‘United Nations Framework Convention of Climate Change’. 

Tijdens het overleg is tevens afgesproken dat volgend jaar een klimaatconferentie georganiseerd zal worden op Aruba. De conferentie vindt volgend jaar plaats. 

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram