maandag 11 september 2023 16:24
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 november 2022

Tania Ross gaf maandagavond de aftrap van haar nieuwe project, een nieuw theater op Curaçao. Zo’n honderd geïnteresseerden kwamen naar Landhuis Habaai om de plannen van de mezzosopraan aan te horen en eigen ideeën uit te wisselen. Tegenover NOS correspondent Dick Drayer voor het Caribisch Gebied laat Kross weten dat ze er alles aan wil doen het theater weer op te bouwen. 

Volgens Kross is er veel talent op Curaçao. “Het zijn allemaal eenpitters die worstelen met de ontwikkeling van zichzelf omdat er weinig tot geen theateraanbod is”, aldus Kross. Dat er weinig aanbod is frustreert de mezzosopraan. Ze voelt zich naar eigen zeggen verantwoordelijk en geroepen om met al haar ervaring van de afgelopen vijfentwintig jaar iets terug te doen. 

Met het project wil de operazangeres theatermakers met elkaar verbinden en mobiliseren. “De mensen die nu de eerste plannen weten, moeten zich als olievlek verspreiden en alle andere kunstenaars verzamelen. Op die manier kunnen we laten zien wie we zijn en wat we willen. Daarnaast laten we zien dat er een groot draagvlak is en we een waardige partner zijn met de stichting Schouwburg Curaçao en met de overheid. 

Zodra het theater kan meedraaien in het theaterseizoen van 2023 will Kross als eerst een theateragenda. Volgens Kross mist er een goede programmering en worden de activiteiten vaak aan het einde van de maand gepland op eenzelfde plek wanneer mensen geld hebben. “Ik woon hier nu twee jaar en er gebeurden allerlei activiteiten waar ik pas achteraf van af weet. Ik wil daar naartoe, ik wil het supporten en cultuur beleven op het eiland, maar er is geen cultureel centraal punt.” 

Kross wil het nieuwe theater onderbrengen in Centro pro Arte, de oude schouwburg van Curaçao. De schouwburg werd in 1968 geopend door Gouverneur Nicolaas Debrot maar brandde in 2016 volledig tot de grond en verdween daarmee uit de culturele agenda. Kross zal de komende jaren een begeleidende rol op zich nemen. 

luister hier het gesprek tussen Tania Kross en Dick Drayer

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram