woensdag 7 december 2022 22:05
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 november 2022

De Tweede Kamer heeft moties aangenomen die Bonaire, Sint Eustatius en Saba moeten beschermen tegen klimaatverandering. Dat meldt Greenpeace. De aangenomen moties zijn tot gevolg van het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Greenpeace. De Kamer wil daarnaast meer aandacht voor ondersteuning en verbondenheid binnen het Koninkrijk. 

In de drie moties wil de Tweede Kamer zo snel mogelijk maatregel treffen om Bonaire, Sint Eustatius en Saba te beschermen tegen klimaatverandering. Daarnaast moet er onderzoek worden gedaan naar de gevolgen van de klimaatveranderingen. Verder moeten Aruba, Curaçao en Sint Maarten ondersteund worden in het uitvoeren van vergelijkbaren onderzoeken. 

Verschillende Kamerleden verwezen twee weken geleden, tijdens een debat over de begroting voor Koninkrijksrelaties, naar de waarschuwing van Greenpeace over Bonaire. De natuurorganisatie stelde dat het eiland deels onder water zal verdwijnen door de klimaatverandering. “Goed dat het parlement met deze moties de regering oproept in kaart te brengen wat er nodig is om de BES-eilanden voor te bereiden op de zeespiegelstijging, toenemende hitte en andere gevolgen van de klimaatcrisis”, aldus Dewi Zloch, expert Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. 

Sylvana Simons (BIJ1) drong aan op een onderzoek over de gevolgen van klimaatverandering op Bonaire, Sint Eustatius en Saba en op ondersteuning voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Het Tweede Kamerlid diende de moties in namens D66, GroenLinks, de PvdD, Volt en fractie De Haan en kreeg dinsdag steun van een Kamermeerderheid.

Daarnaast was er ook bijstand voor een voorstel van D66 en de ChristenUnie om een zogeheten Deltaplan voor klimaatbeleid op te stellen voor de BES-eilanden. De ChristenUnie vroeg aandacht voor verbondenheid binnen het Koninkrijk. 

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram