maandag 8 augustus 2022 10:37
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
19 juli 2022

Curaçao moet zich houden aan de normen van World Health Organization (WHO) wat betreft de luchtkwaliteit. Dat oordeelde de rechter dinsdag in het kort geding van Clean Air Foundation en 39 burgers tegen de overheid. 

De zaak draaide om de vraag welke normen voor luchtkwaliteit de overheid moet hanteren. Het ging om de maximumwaarden voor zwaveldioxide en fijnstof benedenwinds de raffinaderij ter hoogte van Kas Chikitu. De rechter concludeerde dat de ministeriële regeling die in 2020 is ingevoerd geen alternatief is voor de WHO-normen zoals in een eerder vonnis bedoeld.

De regeling is volgens de rechter gebrekkig als wettelijke basis en biedt onvoldoende waarborgen. De overheid moet zich daarom houden aan de normen van de WHO, of met een deugdelijk alternatief komen. De andere vorderingen van de eisers, waaronder de eis om de overheid te bevelen wettelijke normen vast te stellen voor broeikasgassen, werden afgewezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram