zondag 3 juli 2022 23:22
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
6 augustus 2021

Het startsein voor het proces van de realisatie van een Galileo Sensor Station op Bonaire werd onlangs door gezaghebber Edison Rijna en demissionair minister van I&W, Cora van Nieuwenhuizen, gegeven. Het station komt op het terrein van WEB gelegen aan de Queen’s Highway. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) de opdracht gegeven voor het  ontwerp en de uitvoering van de bouw van het project. Het sensorstation bestaat uit 3 schotelantennes met een diameter van 2.5 meter met daarbij een onbemand gebouw met  ruimtes voor computers en ontvangers, opslag, kantoorruimte en een wachthuis voor beveiligingsmensen.

Voor de aanleg van het Galileo Sensor Station is bijzondere expertise nodig omdat de bouw onder strenge voorwaarden van de Europese Unie moet worden uitgevoerd. Uitgangspunt is dat RVB zal werken met lokale partijen. Indien dat niet mogelijk is, zal de expertise elders vandaan worden gehaald. De strenge eisen zijn niet alleen van toepassing op de bouw maar gelden ook voor het onderhoud en de operationele dienstverlening van het station. De bouw van het grondstation zal lokaal werkgelegenheid bieden voor bouwbedrijven, diensten (beveiliging en technische storingen) en producten. Vanuit EUSPA (European Union Agency for the Space Programme) zal kennis worden overgedragen aan de mensen die bij het Galileo Sensor Station aan het werk gaan.

In het kader van innovatie en natuur zal het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een Natuurcommissie instellen waarin RVB, openbaar lichaam, WEB  en Stinapa zullen deelnemen, met als gezamenlijk doel om met respect en aandacht voor de natuur de balans te vinden tussen plaatsing van het sensorstation en de daar aanwezige natuur. Door expertise te bundelen en de handen ineen te slaan kan er voor een goede inpassing van het gebouw in de omgeving worden gezorgd.

De verwachting is dat de bouw van het Galileo Sensor Station medio 2022 van start zal gaan. Een innovatieve stap voor Bonaire richting ruimtevaart en satellietdata.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram