maandag 27 september 2021 19:27
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
29 juni 2021

De Arubaanse partij AVP, van oud-premier Mike Eman, eist een hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de parlementsverkiezingen van vrijdag. De partij vermoedt ongeregeldheden bij de telling. Vooral het relatief grote aantal ongeldig verklaarde stemmen noemt de partij opvallend.

Er werden vrijdag bijna 1.000 stemmen ongeldig verklaard en volgens de AVP mist de partij net enkele tientallen stemmen om een extra restzetel te krijgen.

De MEP van huidig demissionair premier Evelyn Wever-Croes kreeg met 20.701 stemmen totaal 9 zetels, waarvan 2 restzetels. De AVP kreeg 2.353 stemmen minder en behaalde maar liefst twee zetels minder, namelijk 7, waarvan 1 restzetel. In totaal zijn 58.599 geldige stemmen uitgebracht, een opkomst van ruim 83 procent.

De partij vermoedt dat er sprake is van opzet bij het ongeldig verklaren van de stemmen, waarmee de partij flink benadeeld wordt. Er is inmiddels een petitie gestart om een hertelling te eisen. Partijleider Eman had al aangegeven dat het Openbaar Ministerie volgens hem tegen de AVP is, doordat ze vooral partijleden van die partij onderzoeken op corruptie. Meestal gebeurt dit vlak voor verkiezingen.

Intussen is gouverneur Alfonso Boekhoudt maandag al begonnen met een consultatieronde om een nieuwe regering te vormen. Boekhoudt sprak al met de voorzitter van de Raad van Advies en de parlementsvoorzitter en praat ook met de leiders van de vijf partijen in het nieuwe parlement. Naast MEP en AVP zijn dat de nieuwe partijen MAS, RAIZ en Accion21.

Deze drie kleine partijen hebben aangegeven samen op te trekken om te kijken via welke grote partij ze in een coalitie zoveel mogelijk van hun standpunten kunnen uitvoeren. MEP en AVP hebben nogmaals bevestigd niet samen in een coalitie te stappen. Dat geeft het blok van de drie nieuwe partijen veel macht bij het vormen van een coalitie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram