woensdag 17 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Voor volledig gevaccineerde toeristen gaan vanaf maandag 2 augustus de grenzen van Sint Eustatius weer open. Komen ze uit een laagrisicoland, dan hoeven ze zich ook niet meer aan bepaalde maatregelen te houden of in quarantaine te gaan.

Het Openbaar Lichaam Sint Eustatius maakte dit weekend bekend dat het eiland in augustus overgaat naar Fase 3 van de Road Map. Voorwaarde hiervoor is wel dat 50 procent van de volwassenen op Statia volledig gevaccineerd is. Maar de verwachting is dat dit voor 2 augustus het geval zal zijn.  

Fase 3 betekent dat volledig gevaccineerde toeristen het eiland weer kunnen bezoeken. Gevaccineerde reizigers uit laagrisicolanden hoeven zich bovendien niet meer aan de maatregelen te houden. Wie uit een risicoland komt moet nog wel de eerste 5 dagen na aankomst zich aan bepaalde maatregelen houden, zoals het dragen van een mondkapje en sociale afstand bewaren. Ze mogen ook geen grote evenementen bijwonen. Gevaccineerde bezoekers uit landen met een zeer hoog risico moeten na aankomst op Sint Eustatius eerst nog 5 dagen in quarantaine.

Gevaccineerde inwoners, familieleden, werknemers of personen die een woning bezitten op Statia en die vanuit een (hoog)risicoland naar Statia reizen, moeten bij aankomst 10 dagen in quarantaine.

Pas in Fase 4 mag iedereen weer naar het eiland, ook niet-gevaccineerde toeristen. Maar voor die vierde fase moet wel 80 procent van de volwassen Statianen volledig zijn gevaccineerd. De verwachting is dan dat niemand meer in quarantaine hoeft.

De landenlijst van Sint Eustatius is te vinden op Statiagovernment.com.