woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De Nederlandse marine heeft in één nacht twee grote drugstransporten onderschept in het Caribisch gebied. Op de Caribische Zee wist het patrouilleschip Zr.Ms. Holland tot twee keer toe een snelle motorboot tot stoppen te dwingen en de opvarenden aan te houden. In totaal werd bijna 1.300 kilo cocaïne in beslag genomen.

De drugsvangsten vonden afgelopen vrijdag plaats maar het nieuws werd pas vandaag bekendgemaakt door Defensie.

Bij de eerste achtervolging kwamen de twee snelle Frisc’s van de marine in actie. Nadat waarschuwingsschoten niet het gewenste resultaat hadden, werd de boot met gerichte schoten op de buitenboordmotoren gestopt.

Bij de drie opvarenden – twee Dominicanen en een Colombiaan – werd een semiautomatisch vuurwapen gevonden. Ook hadden ze meer dan 700 kilo cocaïne bij zich. Een groot deel hiervan was vlak voor de onderschepping al overboord gegooid, maar kon nog worden opgepikt.

Kort na de eerste vangst was het weer raak. ’s Ochtends vroeg werd een tweede snelle motoboot (go-fast) ontdekt. Ook deze negeerde meerdere verzoeken tot stoppen. Uiteindelijk zijn de buitenboordmotoren kapotgeschoten vanuit de NH90-maritieme gevechtshelikopter.

Hierna kon een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers de drie Venezolaanse opvarenden aanhouden en de drugs uit het water halen. Nu ging het om zo’n 585 kilo cocaïne.