dinsdag 18 januari 2022 10:17
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
16 juni 2021

In Caribisch Nederland geldt sinds 1 juni de wet ‘Meer ruimte voor nieuwe Scholen’. In de nieuwe wet wordt er beter gekeken of er voldoende belangstelling is voor een nieuwe school en of deze voldoende kwaliteit kan bieden.

Iedereen op de BES-eilanden mag een nieuwe school in het basis- of voortgezet onderwijsoprichten, met onderwijs naar eigen geloofs- en/of levensovertuiging. Ook is het mogelijk een nieuwe nevenvestiging (dependance) op te richten van een al bestaande middelbare school.

In de nieuwe wet toetst de Onderwijsinspectie vooraf of een nieuwe school voldoet aan de voorwaarden, zoals de inhoud van het onderwijs en de inrichting van de onderwijstijd.

Initiatiefnemers voor een nieuwe school moeten daarnaast kunnen aantonen dat er voldoende belangstelling is van ouders. Conform de nieuwe wet moeten ouders hun belangstelling kenbaar maken door het formulier ‘Ouderverklaring’ in te vullen en in te leveren. Bij uitzondering is het ook mogelijk de belangstelling via een marktonderzoek te laten uitvoeren.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs en bekostigt het openbaar en bijzonder onderwijs. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zorgt, onder voorwaarden, voor de bekostiging van de nieuwe school.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram