dinsdag 18 januari 2022 10:06
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
16 juni 2021

Kinderen op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba geven hun leven gemiddeld een 8,9. Wel maken ze zich zorgen over armoede, kindermishandeling en het onderwijs. Dat concludeert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in een rapport.

"Als iedereen arm is, is het begrijpelijk dat kinderen hun geluk daaraan relateren. Er worden al stappen gezet met armoede, huiselijk geweld en onderwijs, maar er is nog meer nodig om kinderen zich goed te laten ontwikkelen en een beter perspectief te bieden", schrijft Kalverboer.

Net als in Nederland hadden de kinderen op de eilanden te maken met verschillende lockdowns. Scholen werden tijdelijk gesloten, ouders werkten thuis en winkels waren gesloten. Kinderen geven aan dat ze afgelopen jaar thuis minder geleerd hebben dan op school en dat er soms sprake was van extra ruzies thuis. Maar "over het algemeen zeggen kinderen van de drie eilanden dat ze weinig negatieve ervaringen in de coronaperiode hebben gehad”, aldus Kalverboer.

De Kinderombudsvrouw zag zelfs soms een positieve invloed. “Voor corona zagen veel kinderen hun ouders heel weinig, omdat zij vaak meer banen hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Door corona waren ouders veel meer thuis. Mogelijk dat de aandacht die ouders aan hun kinderen hebben besteed hier nog een positieve invloed op heeft gehad.”

Iedere twee jaar wordt er door de onderzoek gedaan naar wat er speelt in de levens van kinderen op de eilanden in Caribisch Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram