maandag 8 maart 2021 15:12
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
8 december 2020

Voormalig gezaghebber en oud-minister van justitie Elmer 'Kade' Wilsoe heeft maandag tijdens een ontmoeting met de pers aangekondigd schadevergoeding te gaan eisen, omdat hij onterecht is aangemerkt als verdachte in de zaak van de moord op Helmin Wiels in 2013.

Wilsoe is samen met zijn advocaat Bertie Braam bezig met de voorbereidingen voor een rechtszaak. Hij is maar liefst zes en een half jaar lang verdachte geweest, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft nooit concreet aangeven wat zijn betrokkenheid zou zijn geweest.

Braam heeft op 20 april van dit jaar een brief gestuurd naar de procureur-generaal met de vraag om uitsluitsel te krijgen over zijn cliēnt. In oktober heeft hoofdofficier Heiko de Jong laten weten dat alles er op wijst dat het OM niet meer overgaat tot de vervolging van Wilsoe.

Het OM stelt dat er onder de huidige stand van zaken geen vervolging zal plaatsvinden. Maar De Jong wil het hoger beroep van oud-minister van Financiën George Jamaloodin afwachten voordat er een definitief besluit wordt genomen. Jamaloodin is eerder veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op Wiels.

Wilsoe zegt dat de aantijgingen zowel hem als zijn familie veel schade hebben berokkend en daarom moeten degene die hiervoor verantwoordelijk zijn boeten. "Mensen die me kennen weten dat ik nooit en te nimmer zal toestaan dat er op die manier wordt omgegaan met mijn echtgenote en kinderen zonder dat er gevolgen zijn", aldus Wilsoe.

De voormalige gezaghebber zegt ondanks alles toch nog steeds te geloven in het OM als orgaan dat in het belang van iedereen in de samenleving werkt. Er moet echter volgens hem een flinke bezem door het instituut gaan en 'de rotte appels' moeten eruit gehaald worden.

De huidige minister van Justitie moet dat volgens Wilsoe doen. "Het wordt tijd dat hij als een echte vent zijn mannetje staat en het instituut flink onder handen neemt."

Beeld: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram