donderdag 4 maart 2021 08:19
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
20 november 2020


De vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) wil de mythe rond het verhaal dat de prijs van geneesmiddelen op Curacao hoog is, ontkrachten. “Het tegendeel is waar”, zegt VIPP woordvoerder Rudolf Beaujon.

“Wij zijn als importeurs niet slechts verbaasd, maar vooral ook boos over de ongefundeerde negatieve berichtgeving over ons als importeurs en de kosten van de medicijnen.”

De overheid publiceert jaarlijks een verslag van de SVB dat laat zien wat de medicijnkosten zijn per inwoner. De kosten zijn zelfs op hetzelfde niveau als dat van Nederland.

Nederland behoort tot de landen met de laagste kosten van de wereld. Namelijk zo’n 300 euro per inwoner, een stuk lager dan Duitsland, met 572 euro. Op Curaçao zijn de kosten per SVB verzekerde 732 gulden, circa 340 euro. “En daar zitten alle importkosten in. Als je die niet meerekent kom je op geneesmiddelenkosten van 295 euro”, aldus Beaujon.

De overheid wil de kosten verlagen met 30 procent en volgens de VIPP zou dit onmogelijk zijn. Zij voorzien dat er dan een belangrijk stuk werkgelegenheid zal wegvallen. Ze beweren voorheen al moeite te hebben gehad met de lage marges geen verlies te draaien.

De vereniging heeft maandenlang geprobeerd om met minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Zita Jesus-Leito (PAR) de situatie te bespreken. Maar na een tweetal besprekingen is daar tot op heden niets concreet uitgekomen.

Ook geeft Beaujon aan het te betreuren om vervolgens te vernemen dat Cft-voorzitter Raymond Gradus, gesteund door het SOAB, het heeft over de hoge medicijnkosten.
“De kosten van het nieuwe CMC en mismanagement van geld door de overheid, dát zijn de werkelijke problemen, en niét de medicijnkosten", aldus Beaujon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram