zaterdag 27 februari 2021 19:48
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Roxanne Martha
16 november 2020

Op Curaçao zijn zondag 33 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, vijf coronapatiënten zijn hersteld. Daarmee is het aantal actieve coronabesmettingen gestegen tot boven de vierhonderd; het zijn er nu 410. Dat hebben minister-president Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth zondag bekend gemaakt tijdens een speciaal ingelaste persbriefing.

Van de 410 corona-patiënten liggen er acht mensen in het ziekenhuis, waarvan drie op de intensive care. Met de 410 actieve besmettingen is Curaçao voorbij de gevreesde 400 actieve besmettingen. Een cijfer waar Gerstenbluth al vaker naar verwezen heeft.

De epidemioloog zegt al maanden dat wanneer er op Curaçao meer dan 400 actieve besmettingen zijn, de situatie zorgelijk kan worden. Vooral omdat er volgens hem dan een te grote druk op de medische sector kan ontstaan. De toestand is momenteel extra alarmerend aangezien er in het CMC veel werknemers besmet zijn met het coronavirus. Hierdoor is er een enorme druk op de zorgcapaciteit, zowel op de Intensive Care als op de reguliere zorg.

"De snel oplopende besmettingen en de onder druk staande zorgcapaciteit zijn twee belangrijke indicatoren voor de regering om te kunnen beoordelen of nieuwe maatregelen nodig zijn", aldus premier Rhuggenaath. Volgens de regering is het nodig om nu maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Vanaf vandaag gelden op Curaçao de volgende aangescherpte maatregelen:

De avondklok wordt vervroegd naar negen uur 's avonds en geldt tot half vijf in de ochtend. Alle winkels en restaurants moeten als gevolg daarvan om acht uur 's avonds dicht. Het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder die naar binnen gaat in winkels en ziekenhuizen of gebruik maakt van het openbaar vervoer. Het geldt ook bij begrafenissen en kappers. Openbaar vervoer mag rijden tot negen uur 's avonds. Groepsbijeenkomsten van meer dan vier personen zijn niet toegestaan, ook niet op strand.

Verder gaat het ministerie van SOAW bij bedrijven meer aandacht besteden aan 'workplace safety'. Niet alleen in het contact met klanten, maar vooral ook tussen collega's moet er meer aandacht zijn voor het houden van sociale afstand zijn en het dragen van mondkapjes. Aan werkgevers wordt gevraagd werknemers thuis te laten werken als dat mogelijk is.

Mondkapjes zijn niet verplicht tijdens lessen op school voor leerlingen. Ook niet voor docenten tijdens het lesgeven. Het gebruik van een mondkapje is wel verplicht tijdens praktijklessen. Ouders die de school bezoeken moeten een mondkapje dragen.

Curaçao blijft voorlopig open voor toeristen. Mensen uit lage risico-gebieden moeten een positieve PCR-test overleggen, mensen uit hoge risico-landen moeten veertien dagen in quarantaine.

Tot slot heeft minister -president Rhuggenaath een oproep gedaan aan de Curaçaose bevolking om zoveel mogelijk thuis te blijven. Rhuggenaath: "Als er geen reden is om naar buiten te gaan. Blijf dan alsjeblieft thuis!"

Beeld: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram