zaterdag 15 januari 2022 19:15
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Roxanne Martha
16 november 2020

De Curaçaose epidemioloog Izzy Gestenbluth zegt dat er een averechtste werking ontstaat wanneer werkgevers op eigen initiatief hun personeel laten testen op Covid-19. Dat zei hij zondag tijdens een persbriefing in verband met de laatste corona ontwikkelingen op Curaçao.

Volgens Gerstenbluth komt het de afgelopen tijd steeds vaker voor dat werkgevers hun werknemers vragen om zich te laten testen.

Vorige week is er bij acht medewerkers van warenhuis Building Depot Covid-19 geconstateerd. De directie kwam de besmettingen op het spoor nadat er een aantal ziekmeldingen waren geweest. Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft de directie onmiddellijk besloten om alle medewerkers een test te laten ondergaan.

Gerstenbluth zegt begrip te hebben voor de zorgen die werkgevers kunnen hebben, maar volgens de epidemioloog komt er met het zomaar laten testen van personeel niet de juiste informatie aan het licht. Bovendien leidt het klakkeloos testen van personeel tot verspilling van kostbare testen. Hiermee wordt volgens hem het zorgsysteem aangetast. "Het beleid dat gevoerd wordt, raakt in de war zonder dat het gewenste resultaat bereikt wordt", aldus Gerstenbluth.

De epidemioloog legt verder uit: "Wanneer er getest wordt en het resultaat negatief is, dan concludeert de werkgever automatisch dat alles in orde is, maar het is helemaal niet gezegd dat alles in orde is als een test negatief is. Wergevers willen een negatieve test zien voordat het een medewerker toegestaan wordt om weer te kunnen werken, terwijl iemand die al genezen is nog maandenlang positief kan testen zonder ziek te zijn.

Het testen moet om deze redenen gebeuren op basis van gegronde medische redenenen en dat kan alleen maar door een arts bepaald worden. Verder wordt er getest wanneer er nauw contact is geweest met iemand die besmet is."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram