Door: NU.cw
16 november 2020

De Nederlandse politieke partij BIJ1 pleit ervoor dat er een einde komt aan de in hun ogen ongelijkwaardige relatie tussen Nederland en de Caribische eilanden van het Koninkrijk. Dat staat te lezen in het partijprogramma dat dit weekend is gepresenteerd.

De partij BIJ1, met Sylvana Simons aan de leiding, is nu vertegenwoordigd in de Amsterdamse gemeenteraad. De partij hoopt tijdens de Nederlandse parlementsverkiezingen van 17 maart volgend jaar te worden verkozen in de Tweede Kamer. In 2017 probeerde de partij ook in de Kamer te komen, maar behaalde het daarvoor te weinig stemmen.

Ook de op Curaçao geboren activist Quincy Gario is lid van de partij. Hij staat als tweede op de verkiezingslijst.

BIJ1 is een partij die zich hard maakt tegen racisme en onder meer een groot onderzoek wil laten uitvoeren naar racisme in Nederlandse overheidsdiensten. Ook wil de partij 'verder gaan met het dekolonisatieproces van het Caribisch deel van het Koninkrijk'.

Partij BIJ1 heeft als visie: 'Een samenleving die werkt voor iedereen. Een samenleving op basis van gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit.' De partij wil hetzelfde voor de voormalige Nederlandse Antillen.

BIJ1 staat voor zeggenschap en zelfbeschikkingsrecht voor inwoners van de Caribische landen. Niet Nederland moet beslissen, maar de bewoners van de eilanden zelf. 'BIJ1 strijdt tegen de structuren die de eilanden beperken om zelf beslissingen te nemen en vóór een nieuwe verstandhouding tussen Nederland en de eilanden. De nieuwe relatie moet worden gebaseerd op antikolonialisme en op het herstel van koloniale schade.' Om dit te kunnen bewerkstelligen stelt de partij verschillende beleidsveranderingen voor:

- St. Eustatius, Bonaire en Saba moeten worden verlost 'van de grip van politiek en ambtelijk Den Haag'.

- De Rijksministerraad, waarin zeventien Nederlandse ministers en slechts drie gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en St. Maarten plaats hebben, moet worden afgeschaft.

- Alle landen binnen het Koninkrijk behouden hun interne autonomie voor het invullen van hun samenlevingen. Nederland zal niet meer vanuit Europa dicteren hoe de eilanden bestuurd moeten worden.

- Ook moet er een parlementaire enquête komen die in kaart brengt wat de omvang is van de zelfverrijking van Nederland ten koste van de eilanden tijdens de koloniale periode.

- De Nederlandse staat betaalt herstelbetalingen aan de eilanden voor de gemiste inkomsten door financiële beleidsconstructies van vóór 1954.

- Nederland betaalt herstelbetalingen voor de ecologische afbraak van de gebieden door koloniale uitbuiting.

- Tot slot wil BIJ1 gelijkwaardigheid in onderwijs. Nederland moet herstelbetalingen doen voor de achtergestelde ontwikkeling van de onderwijssystemen op de eilanden. Bij het ontwikkelen van het onderwijs krijgen de eilanden de ruimte om ook Caribische en Zuid-Amerikaanse perspectieven op het onderwijs mee te nemen. Nederland is niet vanzelfsprekend meer het ankerpunt voor de onderwijssystemen op deze eilanden.

Quincy Gairo vertelt waar BIJ1 voor pleit wat betreft de voormalige Nederlandse Antillen:

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram