maandag 15 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Curaçaose huisartsen worden onder druk gezet om het SQlapius-softwareprogramma aan te schaffen voor deelname aan de Huisartsenpost (HAP). De kosten bedragen 3.500 gulden per dokter, met maandelijkse servicekosten van 275 gulden.

Onzekerheid over de keuze en noodzaak van dit programma roept vragen op over mogelijke monopoliepraktijken en intimidatie van huisartsen. Hoewel bijna 80 procent van de huisartsen met de HAP werkt, weigert 23 procent blindelings te tekenen en overweegt dit onder bepaalde voorwaarden te doen. 

Huisartsen bekritiseren SQlapius vanwege ontbrekende zorgfuncties en zien de verplichte aankoop als mogelijk monopolie en intimidatie. De kosten, als 75 huisartsen deelnemen, bedragen 510.000 gulden per jaar. 

Er rijzen vragen of de minister en de inspecteur-generaal op de hoogte zijn van deze praktijken en of het om een schending van het recht op concurrentie en intimidatie van professionals gaat.

Beeld: HAP