woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Over 10 jaar verdeeld $45 miljoen per jaar aan sterk zwavelhoudende Venezuelaanse crude. Geleverd op Curacao of moeten wij het ophalen met een gehuurde tanker?

Zelf zullen we deze crude niet kunnen verwerken omdat we geen operator zullen kunnen vinden die de raffinaderij gaat upgraden. Wij zijn daar al jaren mee bezig en het heeft al tientallen miljoenen guldens gekost. Resultaat: nada, nul, rien, nichts.

Verkopen is dus de enige optie. Echter er zijn slechts 4 raffinaderijen op de hele wereld die deze crude zouden kunnen en willen verwerken. Dit betekent dat er u een flinke korting op de wereldprijs zal moeten worden aangeboden.

Verder kennen we de mentaliteit van PDVSA van toen zij vertrokken zonder onze mensen te betalen en ook de fabriek hebben achter gelaten in een deplorabele staat van onderhoud. Al eerder hebben we ervaren dat ze niet betalen zoals de $96 miljoen aan tickets van Insel Air die cadivi achterhield. De bolivar daalde dramatisch in waarde waardoor Inselair uiteindelijk 15 – 20% ontving. Betrouwbare buren? Nee meneer.

Hier de lakmoesproef: Biedt hen 50% korting als ze begin 2024 $225 miljoen cash betalen. U zult zien dat ze dit niet accepteren. Dit betekent dat de hele deal van $450 miljoen een dooie mus is. Toch een aantrekkelijke korting: 50% ! Let maar op: ze gaan chicaneren en niet leveren.

If you get 10 cents on the dollar, take it. Upgrade Bullenbaai because Bullenbaai is gold. Put the rest in a fund for the pensions of the personnel. Never sell Bullenbaai in a package-deal to a so-called operator of the refinary. He will operate Bullenbaai, make a lot of money, but will certainly not invest in a very expensive (our claim was $1 billion) upgrading of the refinery and consequently will not hire the personnel.

J.Nagel

Bezoekers van onze website kunnen ingezonden reacties mailen naar redactie@nu.cw. Lezers die brieven, ingezonden stukken of reacties sturen ter publicatie, verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren. NU.cw is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden reacties.