donderdag 30 maart 2023 09:27
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
10 maart 2023

De Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV) gaat akkoord met het voorstel van interim-minister Javier Silvania (MFK) van Gezondheid, Natuur en Milieu (GMN). Dat bevestigt voorzitter Jerry Semper tegenover Nu.cw. Er komt een ANW-vergoeding voor 2023 en de Huis Artsen Post (HAP) moet op 1 januari 2024 operationeel zijn.

Volgens Semper kan de situatie niet voortduren dat een arts drie dagen niet slaapt omdat er geen vervanging is geregeld. Hij is blij dat de minister nu concrete toezeggingen heeft gedaan die ook realiseerbaar zijn.

In een reactie op de goedkeuring van CHV verklaarde Silvania tegenover Nu.cw dat hij geen loze beloftes wil doen. Er zullen eerst een aantal zaken, waaronder wetgeving, moeten worden afgehandeld. Er zal een werkgroep van stakeholders worden samengesteld die moet zorgen voor een HAP. De minister ontkent de huisartsen aan het lijntje te houden.

Silvania zegde toe om de Avond, Nacht- en Weekend (ANW)-vergoeding voor het hele jaar uit te keren. "Hiervoor zullen bepaalde posten in de bestaande begroting van het minister van GMN moeten worden geschrapt", aldus Silvania. Het gaat 1.8 milhoen gulden.

Het voorstel van de ANW-vergoeding wordt uiterlijk 29 maart voorgelegd aan de Raad van Ministers (RvM). Er kan van worden uitgegaan dat dit voorstel wordt goedgekeurd door de RvM. De uitkering zal met terugwerkende kracht gelden tot het begin van dit jaar.

Silvania is het ermee eens dat er een Huisartsen Post (HAP) moet komen. Het zal echter om slechts een HAP gaan die mogelijk in het CMC zal worden opgezet.

De overeenkomst zal morgen worden ondertekend door de minister en de CHV.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram