donderdag 30 maart 2023 13:10
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
6 maart 2023

Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) onderneemt nog steeds geen actie na de belofte om een oplossing te zoeken voor avond-nacht-weekend-zorg (ANW-zorg). De Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV) pleit al meer dan tien jaar voor deze oplossing in vorm van een huisartsenpost, maar ziet nog geen uitwerking van die afspraak. Dit meldt de vereniging in een persbericht.

De reden voor ANW-zorg is dat patiënten te allen tijde hoogwaardige kwalitatieve zorg moeten krijgen. Dat is nu nog niet het geval, omdat huisartsen kampen met tijdsgebrek. Daarnaast werken huisartsen soms langer dan 48 uur, iets wat niet langer meer haalbaar is. Minister Pietersz-Janga (MFK) van het ministerie van GMN heeft CHV eerder een belofte gedaan dat er per 1 maart dit jaar een huisartsenpost zou komen, die de werkdruk buiten werkdagen om zou verminderen. Desondanks is er nog niks veranderd, zo stelt CHV.

Door het inzetten van extra zorg in de avonden, nachten en weekenden wordt de werkdruk van het ziekenhuis en de spoedeisende hulp ook minder. Hierdoor kunnen zij zich focussen op spoedgevallen. Aanstaande dinsdag is er een spoedvergadering ingepland op initiatief van CHV, om de huidige situatie te bespreken. 

Pietersz-Janga is uitgenodigd om toelichting te geven op het toekomstperspectief. Alle leden van CHV zijn welkom. De vergadering begint om 08.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Tijdens deze uren zal er geen reguliere huisartsenzorg plaatsvinden. Wel is er een huisarts beschikbaar die wordt ingezet bij meerdere praktijken, zodat spoedgevallen de nodige zorg krijgen.

Beeld: Antilliaans Dagblad
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram