vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het spaargeld dat gezinnen op rekeningen bij lokale banken hebben staan, is sterk gedaald. De oorzaak hiervan is de inflatie. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft dit donderdag bekendgemaakt.

“Er staan weinig mensen stil bij het feit dat inflatie een vergelijkbaar negatief effect heeft op spaartegoeden”, aldus CBCS. De schattingen van de bank laten zien dat het spaargeld van huishoudens bij lokale banken in 2022 met ongeveer 146 miljoen gulden is gedaald. 

De inflatie heeft inmiddels een recordhoogte bereikt, waardoor de spaarrentes worden overtroffen. Als dit de komende jaren zo blijft, zal ook het spaargeld niet hoger worden. De rente over het spaargeld was tussen 2017 en 2022 gemiddeld 1,2 procent, maar de inflatie bedroeg 3,1 procent. Dit is volgens CBCS de oorzaak dat de spaartegoeden zijn gedaald.

De huishoudens die een spaarrekening hebben, zijn er op Sint Maarten meer dan op Curaçao. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat 73% van de bevolking op Sint Maarten een spaarrekening heeft, tegenover 52% van de inwoners van Curaçao.