vrijdag 31 maart 2023 00:10
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
9 november 2022

Drie mannen zijn in hoger beroep veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen voor liquidaties en pogingen daartoe. Dat meldt het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De liquidaties en pogingen om mensen om te brengen vonden plaats op Sint Maarten tussen 2017 en 2020. 

Een man heeft een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd gekregen en de tweede veroordeelde kreeg een levenslange celstraf. Beiden pleegden een moordaanslag op bezoekers bij een minimarket in Middle Region in oktober 2019. Hierbij is een omstander om het leven gekomen. Op klaarlichte dag werd een groep mensen onder vuur genomen die voor de minimarket stonden. 

Ook zijn de twee schuldig bevonden aan een poging tot moord bij een eetgelegenheid in Madame Estate in januari 2020. Hierbij is er met meerdere vuurwapens geschoten op mensen die op dat moment in een auto zaten op de parkeerplaats.

De man die levenslang kreeg, heeft naast de moordaanslagen in oktober 2018 bij een nachtclub in Simpson Bay een andere moord gepleegd. Het slachtoffer werd door het hoofd geschoten toen hij na een bezoek aan een nachtclub in zijn auto was gestapt. Volgens het Hof vormen de mannen een hecht team van meedogenloze moordenaars die op brute wijze hebben afgerekend met de slachtoffers. 

Een derde man werd veroordeeld omdat hij de auto bestuurde waarin de schutter zat en de auto van het slachtoffer blokkeerde. Dezelfde man heeft zich ook schuldig gemaakt aan poging tot doodslag op een parkeerplaats in 2017 en een gewapende overval op een juwelierswinkel in 2015. Het Hof vindt dat deze man geen meedogenloze moordenaar is, zoals de andere twee verdachten en dat hij inzicht heeft getoond in zijn handelen. Hij kreeg daarom een lagere straf van negentien jaar en tien maanden cel opgelegd.

De drie veroordeelden en het Openbaar Ministerie hebben veertien dagen de tijd om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad in Nederland.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram