zaterdag 2 maart 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Om de onderwaterwereld te bestuderen hebben drie masterstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen in juli onderzoek gedaan op Curaçao. Dat meldt Stichting Uniek Curaçao. De stichting heeft de studenten logistiek advies gegeven en voorzien van onder andere duikuitrustingen. 

De drie studenten richtten zich op het belang van de connectie tussen de baaien, het koraalrif en de haaienpopulatie op het eiland. Door in gesprek te gaan met lokale vissers kwamen de studenten erachter hoe de haaienpopulatie door de jaren heen is veranderd. De gesprekken met de vissers bevatten veel uitgebreide kennis en zullen worden gebruikt om de vissersgemeenschap meer te betrekken bij het eiland.

Om de onderzoeksprojecten te kunnen uitvoeren, hebben de masterstudenten onderwatercamera’s langs de kustlijn geplaatst. Om de haaien en vissen te ‘lokken’ plaatsten zij aas op de camera’s, zodat in kaart kan worden gebracht welke soorten vissen er in de zee zwemmen. Daarnaast hebben ze met de zogenaamde ‘transect duiken’ de vissen op het rif gefilmd en het koraal- en de algendekking gemeten op verschillende afstanden van de baaien.Stichting Uniek Curaçao heeft de studenten ondersteund met het logistieke deel van de onderzoeken. Zo is het team voorzien van duikuitrustingen en een pick-up. Daarnaast werden de studenten geholpen met het contact tussen de vissers en andere belanghebbenden.