zaterdag 2 maart 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De rotonde van Janwe heeft de gemoederen op Curaçao deze week flink bezig gehouden. De nieuwe wegbelijning zorgt voor onduidelijkheid en er moest een persconferentie aan te pas komen om de bevolking duidelijk te maken hoe het nou zit. Nadat de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Charles Cooper donderdag tijdens het persmoment concludeerde dat de wegbelijning niet wordt aangepast, besloot Nu.cw zich in de materie te verdiepen en te rade te gaan bij deskundigen. 

De vergelijking van Cooper met de Canadese Alberta-markering bij de rotonde van Janwe gaat niet op. Waar het Canadese principe is gebaseerd op twee afgaande rijstroken bij elke ‘rotonde-uitrit’, heeft de rotonde bij Janwe er maar één. Hierdoor wordt de buitenste rijstrook visueel afgesneden. Automobilisten worden afgesneden door de zogenoemde onderbroken streep die op de weg ligt en afbuigt tegen de betonnen band (rondom de rotonde). Cooper liet tijdens de persconferentie weten dat men over de zogenaamde streep heen mag rijden. 

Dienst Openbare Werken (DOW) wil schadeclaims voorkomen, maar deskundigen zeggen juist dat er een verhoogde kans is op flank ongevallen, gedeukte velgen en lekke banden in de nabije toekomst. De vraag is wat er mis was met de oude situatie van ruim een week geleden, om een nieuwe markering aan te brengen? Een rotonde is eigenlijk een rechtdoorgaande voorrangsweg, die toevallig in een rondje is aangelegd. Bij Janwe heeft deze voorrangsweg zelfs twee rijstroken. Met de nieuwe markering is het rondje geen echt rondje meer, met alle onduidelijkheid tot gevolg. 

Mocht men toch de Alberta-markering willen toepassen, dan was het beter geweest om de gebogen markering één rijstrook op te schuiven. In die situatie blijft de rechter-/buitenste rijstrook gewoon open en kan het verkeer op de linker-/binnenste rijstrook voorrang verlenen volgens de verkeersregels. De vraag aan Charles Cooper is nu: de rotonde van Janwe is in 2011 aangelegd. Is het geen tijd om er een turborotonde van te maken? Op Aruba zijn ze er lyrisch over…