woensdag 8 februari 2023 10:05
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 september 2022

De rotonde van Janwe heeft de gemoederen op Curaçao deze week flink bezig gehouden. De nieuwe wegbelijning zorgt voor onduidelijkheid en er moest een persconferentie aan te pas komen om de bevolking duidelijk te maken hoe het nou zit. Nadat de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Charles Cooper donderdag tijdens het persmoment concludeerde dat de wegbelijning niet wordt aangepast, besloot Nu.cw zich in de materie te verdiepen en te rade te gaan bij deskundigen. 

De vergelijking van Cooper met de Canadese Alberta-markering bij de rotonde van Janwe gaat niet op. Waar het Canadese principe is gebaseerd op twee afgaande rijstroken bij elke ‘rotonde-uitrit’, heeft de rotonde bij Janwe er maar één. Hierdoor wordt de buitenste rijstrook visueel afgesneden. Automobilisten worden afgesneden door de zogenoemde onderbroken streep die op de weg ligt en afbuigt tegen de betonnen band (rondom de rotonde). Cooper liet tijdens de persconferentie weten dat men over de zogenaamde streep heen mag rijden. 

Dienst Openbare Werken (DOW) wil schadeclaims voorkomen, maar deskundigen zeggen juist dat er een verhoogde kans is op flank ongevallen, gedeukte velgen en lekke banden in de nabije toekomst. De vraag is wat er mis was met de oude situatie van ruim een week geleden, om een nieuwe markering aan te brengen? Een rotonde is eigenlijk een rechtdoorgaande voorrangsweg, die toevallig in een rondje is aangelegd. Bij Janwe heeft deze voorrangsweg zelfs twee rijstroken. Met de nieuwe markering is het rondje geen echt rondje meer, met alle onduidelijkheid tot gevolg. 

Mocht men toch de Alberta-markering willen toepassen, dan was het beter geweest om de gebogen markering één rijstrook op te schuiven. In die situatie blijft de rechter-/buitenste rijstrook gewoon open en kan het verkeer op de linker-/binnenste rijstrook voorrang verlenen volgens de verkeersregels. De vraag aan Charles Cooper is nu: de rotonde van Janwe is in 2011 aangelegd. Is het geen tijd om er een turborotonde van te maken? Op Aruba zijn ze er lyrisch over…

-- Advertentie --

4 comments on “Analyse | Rotonde Janwe heeft misleidende wegmarkering”

 1. Vraag aan Uw deskundigen wat is de minimale diameter voor een Turbo Retonde en kijk of je dat diameter heb bij Janwe.

  1. Hier in Nederland (en ja, ik ken de rotonde goed genoeg) maken verkeerskundig ontwerpers verschillende alternatieven en kijken naar de best passende (die de intensiteiten uiteraard wel kan verwerken) en/of welke stukken groen geslachtofferd moeten worden en/of welke strookjes grond moeten worden aangekocht/onteigend/teruggevorderd

 2. Een belachelijke situatie. Nergens ter wereld kom je zo iets tegen. Google geeft duidelijke voorbeelden van een rotonde hoe die aangelegd moet worden en hoe de indeling van de rijstroken is maar op Curacao wil men het wiel opnieuw uitvinden.
  Ben benieuwd hoeveel ongelukken er gaan plaatsvinden.

 3. Wegwerkzaamheden kunnen beter ‘s nachts of in de weekends plaatsvinden!
  Deze absurde situaties plus afsluiten van straat levert veel overlast voor de weggebruiker.
  Lange rijen rondom de rotonde etc etc
  Overheid gebruik je verstand, voor zover aanwezig.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram