maandag 8 augustus 2022 10:35
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
5 juli 2022

Steeds meer zee-egels in het Caribisch gebied sterven af. De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) maakt zich zorgen over de ontwikkelingen en trekt aan de bel. 

Diadema zee-egels spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van gezonde koraalriffen. De zee-egels helpen de balans binnen het rif in stand te houden door te grazen op algen, waarvan een overvloed het koraal kan beschadigen. 

Sinds februari 2022 ontvangt de organisatie berichten over het afsterven van de Diadema zee-egels op een aantal eilanden in het Caribisch gebied, waaronder Sint Maarten, Curaçao en Saba. De autoriteiten van de beschermde zeegebieden zijn bezorgd over de ontwikkelingen. In de jaren tachtig werd bijna de gehele zee-egelpopulatie uitgeroeid door een ziekte in het Caribisch gebied. Tot op heden is het herstel van de Diadema zee-egel volgens DCNA erg traag tot niet bestaand.

In een nieuwe editie van de Bionews, de nieuwsbrief van DCNA, wordt aandacht besteed aan de huidige stand van afsterving en wat er wordt gedaan om de populaties te herstellen. De organisatie roept burgers en toeristen op om gezonde, zieke of dode zee-egels te rapporteren. Deze rapporten helpen parkbeheerders en onderzoekers om de oorzaken te bepalen en te werken aan herstelbenaderingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram