woensdag 22 maart 2023 00:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
31 mei 2022

De overheid geeft dinsdag een persconferentie over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus en het vaccinatietraject. Premier Gilmar 'Pik' Pisas, epidemioloog Izzy Gerstenbluth en Sharlon Melfor, secretaris-generaal van het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur(GMN) zullen aanwezig zijn. 

De persconferentie begint om 11.30 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [12:40] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog en graag tot een volgende Liveblog.
 • [12:39] Pisas sluit de persconferentie af. De stap die vandaag gezet wordt is groot aangezien er in meerdere landen op de wereld niet zo vrij wordt omgegaan met het virus. Het ligt nu aan ons zelf en ons gedrag. We moeten leren met het virus leren te leven.
 • [12:29] Vragen in het Nederlands.
 • [12:27] Volgens Gerstenbluth kunnen mensen de zelftest blijven gebruiken. Deze test is relatief duur. 43.000 mensen hebben intussen Covid gehad, maar er is daarnaast een grote groep die het virus ook heeft opgelopen maar niet is getest.
 • [12:24] Melfor zegt dat er op gezondheidsniveao met Nederland wordt samengewerkt via het landenoverleg. Het vaccin komt nog steeds uit Nederland. Gerstenbluth wil benadrukken dat er getest zal blijven maar dat dit betaald gaat worden door de zorgverzekeraard.
 • [12:13] Over apenpokken zijn huisartsen en andere medici inmiddels ingelicht. Dit is van een geheel andere orde aangezien het niet via de lucht wordt verspreid. Volgens Gerstenbluth moeten we wel waakzaam blijven. Pisas zegt dat we voorbereid zijn op apenpokken.
 • [12:12] Vragenronde van de pers begint
 • [12:11] Melfor wil nog even stilstaan bijj alle mensen die zich hebben ingezet tijdens de coronapandemie. Hij roept mensen op om door te gaan met vaccineren.
 • [12:09] Op woensdag gaat een mobiel team erop uit om mensen op locatie vaccineren. Mensen die gevaccineerd of geboosterd willen worden kunnen bellen met 9345. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot donderdag van 08.00 tot 15.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur.
 • [12:07] Sharlon Melfor vertelt dat het vaccinatiecentrum verhuist is naar Zakito. Vanaf vandaag kunnen mensen zich laten vaccineren bij GGD. Iedere maandag, dinsdag, donder en vrijdag zijn ook walk-ins mogelijk van 8 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.
 • [12:02] Wereldwijd zijn er mensen die lange termijn-gevolgen ondervinden van Covid, het zogenaamde long-Covid. Hierbij gaat het om ademhalingsproblemen, vermoeidheid en minder concentratievermogen. Om het aantal mensen en de gevolgen van Long Covid te onderzoeken is door de afdeling Epidemiologie een pilot project opgestart om dit fenomeen beter te begrijpen.
 • [12:00] De teststraat op Zakito wordt opgeheven vanaf vandaag. Mensen die getest moeten worden op Covid kunnen naar een laboratorium. Mensen die opgenomen worden in een ziekenhuis worden ook getest op kosten van de ziektekostenverzekeraar.
 • [11:58] Het gemiddeld aantal mensen dat per dag besmet werd afgelopen week lag op 45.
 • [11:56] Arbodienst en SVB zijn ingelicht over het advies om 5 dagen in isolatie te blijven. Dit is belangrijk omdat als je symptomen hebt, je niet aan het werk kunt aangezien je daar mensen kunt besmetten.
 • [11:55] De overheid gaat vanaf nu adviezen geven als je positief bent getest. Het beste is dan om 5 dagen in isolatie te gaan. Uit literatuur blijkt nu dat mensen binnen 5 dagen besmettelijk blijven. Daarna mag je uit isolatie. Als je nog symptomen hebt na 5 dagen dan wordt geadviseerd om binnen te blijven. Verslechtert je toestand neem dan contact op met je huisarts.
 • [11:52] Mensen die in een risicogroep vallen of naar de poli of ziekenhuis moeten worden gewoon test. Het testen valt niet meer onder een gezondheidsprogramma, maar het is niet zo dat er helemaal niet meer getest wordt
 • [11:51] De situatie is onder controle en daarom kunnen de maatregelen van tafel. Het is al een tijdje geleden aangekondigd dat de strategie voor wat betreft gewijzigd zal worden. Het kost de gemeenschap miljoenen. De laatste weken is er aan een nieuwe strategie gewerkt. Er moet een toezichtssysteem van kracht blijven. Het team van contacttracing werkt vandaag voor het laatst. Zij gaan nu langs bij alle betrokkenen wat er gaat veranderen.
 • [11;48] Izzy Gertsenbluth zegt dat inderdaad veel maatregelen kunnen verdwijnen. Niet alleen omdat het geld kost, maar de bevolking er ook onder lijdt. Covid is er nog steeds dus als je klachten hebt dan is het goed om je aan de regels te houden van afstand etc. Bescherm ouderen en zwakkeren.
 • [11:45] De Noodwet wordt niet verlengd. rekening houdend met het verzachten van de maatregelen is het niet meer nodig een noodwet van kracht te hebben. Ondanks dit blijft een crisisstaf de situatie monitoren. Op wjzgobiernu.cw kan meer info over de noodwet worden gevonden. Dit voorstel moet nog naar de Staten.
 • [11:44] De slides beginnen. Er zijn aanpassingen in het testbeleid. De overheid betaalt de kosten van het testen niet meer. Verder zal er random getest worden als een huisarts iemand ervan verdenkt besmet te zijn met het coronavirus.
 • [11:41] De pandemie is in een ander deel van de wereld begonnen, maar wij moeten met de gevolgen omgaan. Er zijn een aantal maatregelen die genomen gaan worden. Het is de verantwoordelijkheid van ieder van ons om te zorgen dat de pandemie niet verder gaat.
 • [11:40] Het kabinet zit net een maand en ze kregen veel voor hun kiezen. De grootste uitdaging was en is Covid-19. Hij dankt diegenen die zich inspannen om de pandemie onder controle te krijgen en houden.
 • [11:39] Gimar Pisas opent de persconferentie en zegt dat het even geleden is dat er een persconferentie was over Covid. Het begint met een compliment te geven aan de mensen die bezig zijn met het virus. De pandemie is nog niet voorbij. Blijf mensen om je heen beschermen, vooral de zwakkeren.
 • [11:34] De pers is zojuist toegelaten tot de perszaal.
 • [11:26] De pers wacht buiten de perszaal.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie.
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram